Laat je haar doen!

Kapperszaak Gouda

 

 

Barbershop gouda is een soort gouda die de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen. Het verschil met de meeste andere soorten is dat het rijpingsproces ondergronds in grotten plaatsvindt (vandaar de verwijzing naar de "kapperszaak"). Eenmaal verwijderd van direct zonlicht en andere bronnen van blootstelling, zorgt dit ervoor dat zijn kenmerkende smaken zich verder kunnen ontwikkelen en mettertijd nog sterker worden. Veel mensen hebben gehoord over barbiersgouda vanwege de groeiende populariteit ervan als ambachtelijk product. Niet velen weten echter hoe het wordt gemaakt of waarom het zo populair is onder liefhebbers. De kapperszaak Gouda is een echte aanrader. Hier leggen we alles uit wat je moet weten!

The history of barbershop gouda

De meeste mensen weten dat gouda oorspronkelijk uit Nederland komt, maar de naam en oorsprong van barbier gouda kan u verrassen. De kaas werd vroeger "cave-aged gouda" genoemd, maar is helemaal niet begonnen als een soort gouda. In feite was het oorspronkelijk een soort emmentaler kaas. Gouda is een zachte witte kaas die oorspronkelijk uit Nederland komt. Cave-aging is een vorm van rijping die vrij gebruikelijk is in de regio Overijssel waar gouda wordt gemaakt. Dit gebeurt meestal in grotten, waar de kaas minder wordt blootgesteld aan licht en zuurstof. Omdat gouda een zachte kaas is, is hij ideaal om in een dergelijke omgeving te rijpen. Het is niet ongebruikelijk dat gouda in grotten wordt gerijpt, maar de kaas heeft uiteindelijk zijn weg gevonden naar de categorie barbier. Deze naam is te danken aan een kapper genaamd Jan die de kaas in zijn kapperszaak verkocht. Door de vochtige omstandigheden in de grotten kan de kaas na verloop van tijd een sterkere smaak ontwikkelen en intenser worden.

Hoe genieten van barbier gouda

Het is tijd om de Goudse trein aan het rollen te brengen! Voor de beste ervaring zoek je Nederlandse gouda uit de kappersregio. Het is typisch een zachtere, mildere kaas die veel langer houdbaar is. Je kunt hem als tussendoortje eten of op zichzelf serveren. Het is ook heerlijk gesmolten op een snee brood, verkruimeld in pasta, of gemengd met mosterd als broodbeleg. Als je meer wilt weten over de beste gouda snacks en hoe je het kunt eten, bekijk dan ons artikel over hoe je gouda kunt eten.

Het rijpingsproces van barbershop gouda

Na te zijn gemaakt van koemelk, wordt de Nederlandse gouda meestal gerijpt in houten vaten met een laagje kurk. De kurk helpt zuurstof en licht buiten de vaten te houden, die dan meestal onder de grond worden begraven. Na enkele maanden rijping worden de vaten gewoonlijk geopend om de kaas te laten ademen. Terwijl de kaas nog onder de grond ligt, wordt hij vervolgens rondgedraaid, wat erop neerkomt dat men in dit stadium zachtjes met de handen over de binnenkant van de kaas gaat. Dit helpt de kaas verder te rijpen en zijn kenmerkende smaak te ontwikkelen. Na nog enkele maanden rijping wordt de kaas uit de vaten gehaald, in plakken gesneden en verpakt voor de verkoop.

Slotwoorden: het einde

De geschiedenis van Nederlandse gouda en het rijpingsproces van kappersgouda zijn fascinerende onderwerpen. Maar als u in uw omgeving geen Hollandse gouda kunt vinden, geen nood. Het wordt ook vaak geserveerd in Nederlandse restaurants en als voorgerecht. Als je eenmaal van deze heerlijke kaas hebt geproefd, snap je waarom hij zo populair is. Nederlandse barbier gouda heeft een kenmerkende en complexe smaak die afkomstig is van de combinatie van verschillende kruiden en bacteriën. Het is heerlijk om Nederlandse kappersgouda vers uit de grot te eten. Deze kaassoort is echter niet echt constant houdbaar, dus je kunt er het beste binnen een paar maanden na aankoop van genieten.

This entry was posted in My Blog. Bookmark the permalink.